Yenidoğan Bebeklerde Kalça Muayenesi

Ülkemizde yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda en temel sorunlardan biri doğumsal kalça çıkığıdır. Kalça çıkığına erken dönemde çocuk ortopedisti tarafından yapılan kalça muayenesi ve kalça ultrasonu (USG) ile tanı koymak kolaydır. Ülkemizde yeni doğan döneminde bebeklere kundak yapılması hala ciddi bir sorundur ve ne yazık ki kalçaların çıkmasına sebep olabilmektedir.

Ailesinde veya kardeşlerden birinde kalça çıkığı hikayesi olan bebekler, ilk doğan bebekler, kız çocukları, hamilelik döneminde sorun yaşanan durumlarda, bebeğin boynunda eğrilik (Tortikollis) ya da ayaklarda çarık ayak (PEV, Vertikal Talus) gibi sorunların olması durumunda tüm yeni doğan bebeklerin ilk ay içinde mutlaka Çocuk Ortopedisi ile ilgilenen bir ortopedist tarafından muayene edilmelidir. Bunun dışında kalça eklem hareketi kısıtlılığı ve bir bacakta kısalık olduğu anne veya çocuk (aile) hekimi tarafından fark edilen tüm bebekler değerlendirilmelidir.

Kalça çıkığı muayenesi bebekleri ileride gelişebilecek kalça çıkığından, bu hastalığın yaratacağı sorunlardan ve büyük ameliyatlardan kurtarmak için oldukça önemli ve gereklidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kayik-ayak-vertikal-talus
Kayık Ayak (Vertikal Talus)

Kayık ayak doğum sonrası görülen ve ayağın iç tarafta ki çukur kısmının yere tam tema…

Devamını Oku
dogum-felci
Doğum Felci

Doğum felci doğum esnasında ortaya çıkan önemli bir yaralanmadır. Uzamış doğum, iri b…

Devamını Oku
kalca-cikigi
Kalça Çıkığı

Kalça çıkığı ülkemizde hala daha ciddi bir sorundur. Kız çocuklarda erkeklerden çok d…

Devamını Oku