Halk arasında kamburluk olarak da bilinen kifoz, omurganın anormal bir şekilde öne eğilip, sırtın olması gerektiğinden daha fazla kavislenmesi durumudur.
Hafif kifozlar genellikle kişide çok az probleme neden olurken şiddetli kifozlar, ayakta durmaktan, nefes alma güçlüğüne ve kalp rahatsızlığına kadar çeşitli problemlere sebebiyet verebilir.
Ergenlik döneminde görülen kifozların çoğunda sebep çocukların duruş hatası kaynaklıdır. Ancak Schuermann kifozu olarak adlandırılan ve kifozun çok şiddetli olduğu durumlarda ameliyat bile gerektirebilecek olan bir hastalık da olabilir.
Kifozun sık görüldüğü diğer hasta grubu ise menapoza girmiş kadın hastalardır. Bu hastalarda tedavi şekli menapozun derecesine göre değişir. Kalsiyum ve D vitamini destekleri, yaşa uygun sportif faaliyetler ve fizik tedavi yeterli olmaktadır.
Kifoz derecesinin ölçüsü tedaviyi belirler. İleri olmayan derecede kifoz varsa, bel ve sırt kaslarını kuvvetlendiren egzersizler ile iyi sonuçlar alınır. Daha ileri dereceler de korse kullanılmalıdır. İhmal edilmeden korse kullanımı esnek kamburluklarda kifoz derecesini azaltmakta ve ilerlemeyi engellemektedir. Kifoz derecesinin çok yüksek olduğu hastalarda ise ameliyat ile düzeltme gerekir.