Kemik İliği Ödemi Nedir?

Kemik iliği ödemi son yılların popüler tanımlamalarından biridir. Aslında bir hastalık değildir, MR görüntülemesi sonrası açığa çıkan bir bulgudur. Ödem bir yaralanma sonrası o bölgeye damarlardan sıvı sızması sonucu oluşan klinik bir bulgudur. Kolumuzu bir yere çarptığımız zaman o bölgede oluşan şişlik de aslında ödemdir.

Kemik iliği ödemi, herhangi bir rahatsızlıktan ötürü kemik iliği denilen kısımda sıvının birikmesidir. Bir şekilde kemik rahatsızlanınca vücut o bölgeyi tamir etmeye çalışır ve o bölgenin kanlanması artar. Bölgeye tamir hücreleri gider ve bu hücreler kemikteki sorunu gidermeye çalışırlar. Aslında kemik iliği ödemi dokunun kendini iyileştirme çabasının bir sonucudur.

Kemik iliği ödemi basitten zora pek çok hastalıkta görülebilir. Sadece kemik sağlığını ilgilendirmeyen sistemik bazı hastalıklarda bile oluşabilir. Kemik ve yumuşak doku üzerine alınan darbeler, burkulmalar, kırıklar, bağ yaralanmaları, kireçlenmeler, uyluk topuzunun çürümesi (avasküler nekroz), bazı kemik iliği hastalıkları ve kötü huylu tümörlerde kemik iliği ödemi görülebilir. Kemik iliği ödemi oldukça ağrılı bir tablodur ve ağrı kesicilere kısa süreli yanıt verir. Ancak kalça kemiklerinde kemik iliği ödemi varsa ağrı, aksam, topallama ve hareket kısıtlılığı hastayı hekime getirten temel bulgulardır.

Kemik iliği ödemi tedavisi nedene yönelik olmalıdır. Altta yatan sebep ortadan kalkmadıkça tedavi başarılı olmamaktadır. İstirahat, soğuk uygulaması, ağrı kesici ilaçlar, bazen kortizon enjeksiyonları, PRP, ILrA (Sitokin) ve kök hücre uygulamaları ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Son dönemlerde hiperbarik oksijen tedavisi bile uygulanmaktadır.

Kalça kemiğinde kemik iliği ödemi tedavisi ayrıca üzerinde durulması gereken bir durumdur. Bu hasta grubunda uygun tedavi yapılmazsa sonuçlar çok kötü olabilmekte ve hastalara erken yaşlarda kalça protezi ameliyatları gerekebilmektedir. Kalça bölgesinde kemik iliği ödemi tedavisinde; hasta baston veya koltuk değneği kullanmalı, minimum 3 hafta ayağını yere basmamalı, alçak yerlere oturmamalı, ağrı kesici ödem çözücü ilaçlar düzenli almalı ve gerekirse ödemi geçirmek için ameliyat (Foraj, kök hücre) olmalıdır. Bu yöntemler ile başarılı olunamazsa kalça protezi ameliyatları yapılmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

menapoz-sonrasi-kemik-sagligi-nasil-korunmalidir
Menapoz Sonrası Kemik Sağlığı Nasıl Korunmalıdır?

Kadınlarda menopoz sonrası kemik sağlığını korumak oldukça önemlidir ve bunun için ba…

Devamını Oku
uyluk-kemiginin-topuzunun-femur-basinin-curumesi-nedir-ne-yapilmalidir
Uyluk Kemiğinin Topuzunun (Femur Başının) Çürümesi Nedir-Ne Yapılmalıdır?

Uyluk kemiğinin topuzunun çürümesi (Femur başının avasküler nekrozu) oldukça, herhang…

Devamını Oku
kok-hucre-tedavisi
Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre tedavisi son dönemde geliştirilen ve her gün tıp pratiğinde yeni uygulama a…

Devamını Oku