Erişkinlerde kalça çevresi kırıkları oldukça önemli bir sorundur. Genç erişkinlerde genelde büyük kazalar sonucu meydana gelen bu kırıklar yaşlılarda basit düşmeler sonucu bile oluşabilmektedir. Özellikle menapoz sonrası osteoporoz olarak da adlandırılan kemik yoğunluğunun azalması aslında temel sorundur ve kadınlarda sık görülmesinin de temel sebebi budur.
Kalça çevresi kırıkları oldukça genel bir tanımlamadır. Bu bölgede uyluk kemiğinin topuzunun hemen altından olan kırıklar (Kollum femoris kırıkları) ve kalça kırıkları (Femur tokanterik bölge kırıkları) olarak kabaca ikiye ayrılabilir.
Kollum femoris kırıkları: Genç erişkin (60-65 yaşa kadar) hastalarda da görülen ve acil olarak ameliyat edilmesi gereken kırıklardır. Kırık sonrası ne kadar çok zaman geçerse ameliyatın başarı şansı düşer. O yüzden kırık sonrası ilk 24 saat içinde kırığın yerine yerleştirilmesi ve vida veya plak sistemleri ile tespit edilmesi gerekir. Eğer tedavi süresi gecikir ise veya tedavide başarılı olunamazsa uyluk kemiğinin topuzu çürür, kaynama olmayabilir ve kalça ekleminde kireçlenme ortaya çıkar. Bu durumda da ne yazık ki total kalça protezi diye adlandırılan ameliyat yapılmak zorunda kalınır.
Yaşlıların kollum femoris kırıkları yine acildir, ancak genç erişkinler kadar kısa sürede ameliyat etme zorunluluğu yoktur. Bu hasta grubunda diğer sağlık sorunları da görülebileceğinden ameliyat öncesi iyi bir hazırlık yapılmalı ve hastaya kalça protezi ameliyatı yapılmalıdır.
Trokanterik bölge kırıkları: bu bölge kırıkları yaşlılarda, özellikle menapoz sonrası kadınlarda basit düşmeler ile ortaya çıkan, sık görülen ve iyi tedavi edilmezse hastayı yatağa bağımlı hale getirebilen hatta bazen kırık sonrası ölüme sebebiyet verebilen kırıklardır. Bu kırıklar sonrası hastaya ameliyat hazırlığı yapılmalı, tedavi seçenekleri planlanmalı ve genelde kalça çivileri ile hasta için en uygun zamanda ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat sonrası en erken dönemde hasta walker (yürüteç) ile ayağa kaldırılmalıdır. Çünkü bu hasta grubunda hareketsiz kalmak en ciddi sorundur. Damar tıkanmalarına, akciğere pıhtı atmasına ve hatta ölümlere bile sebep olabilir. Anestezi için belden uyuşturma (spinal veya epidural) yöntemi hastalar açısından daha konforlu ve daha güvenilir yöntemlerdir. Ameliyat sonrası hastalara mutlaka kan sulandırıcı ilaçlar verilmelidir.
Kalça çevresi kırıkları oldukça önemli ve genelde yaşlı grubunda görülen kırıklardır. Bu hasta grubunda doğru zamanda ve uygun ameliyatlar ile başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Aksi halde hastalarda ciddi durumlar ortaya çıkabilir.