Çocuklarda düz tabanlık (pes planus) oldukça sık görülen bir ayak sorunudur. 4 kişiden birinde görülür. Genel olarak ailede de düz tabanlık hikayesi vardır. Anne-babalar doğduğu andan itibaren çocuklarında düz tabanlık olup olmadığını merak ederler ve hekime başvururlar. Altta yatan başka bir sağlık sorunu yoksa çocuklarda 2 yaşından önce düz taban tanısı koymak hatadır. Bu yaşa kadar ayak tabanının altında bulunan su kesecikleri sebebiyle bebeklerin neredeyse tamamı düz taban gibi gözükür.
Düz tabanlıkta ayağın iç tarafında olması gereken çukurluk yoktur, ayak parmakları daha çok dış tarafa doğru yönelmiştir ve topuklar da dışa dönüktür. Düz tabanlık esnek ve sert tipte olabilir. Esnek tip çok ileri düzeyde değilse bir hastalık olarak nitelendirilmeyebilir. Tabi bir çocuk ortopedi hekiminin görüşü ve muayenesi sonrası. Sert tip düz tabanlık da genelde altta yatan başka bir hastalık vardır. Sert ve esnek tip düz tabanlık ayırımı mutlaka bir ortopedi hekimi tarafından yapılmalıdır.
Esnek tip düz tabanlıkta çocuk parmak ucu veya topuk yürüyüşü yaptığında ayağın iç tarafında olması gereken çukurluk oluşur, topuk içe doğru yönelir. Bu durum sorunun çok önemli olmadığını, kas tembelliğinin olduğunu ve egzersiz ile iyi sonuçlar alınabileceğini gösterir. Düz tabanlığa Aşil tendon kısalığı 4 hastadan birinde vardır. Bu oldukça önemli bir durumdur ve sıkı olarak takip edilmelidir.
Esnek düz tabanlık da hastaların bale, yüzme gibi sporlara yönlendirilmesi, parmak ucu yürüyüşleri ile egzersiz yaptırılması oldukça önemlidir. Hasta yılda bir kez ortopedi hekimi tarafından kontrol edilmelidir. İleri düzeyde düz tabanlığı olan çocuklarda yere basma analizine göre yapılan tabanlıklar kullanılabilir.