Yenidoğan bebeklerde PEV olarak adlandırılan çarpık ayak özellikle erkek çocuklarda sık görülen doğumsal ve en sık görülen ayak rahatsızlığıdır. Tam sebebi bilinmemektedir. Ancak ailesinde çarpık ayak hastalığı olanlarda daha sık olarak görülmektedir. Çarpık ayak rahatsızlığı hamilelik esnasında annenin doğum ultrason incelemesi esnasında doğum öncesi tanı konulabilmektedir. Yani düzenli gebelik kontrolü yapılıyorsa bebek daha doğmadan önce tanı anne ve baba tarafından bilinmektedir.
Çarpık ayak anne karnında çocuğun yanlış pozisyonda durmasına bağlı ise genellikle tedavisi basittir. Doğum sonrası egzersiz ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Fakat bu gerçek çarpık ayak değildir. Çarpık ayak hastalığı tek veya iki ayakta da olabilir. Ayağın şekil bozukluğu düzeltilebilir yumuşak hafif tipten, çok sert düzeltilemeyen ağır tipe kadar farklı şekillerde görülebilir. Bazen başka bir doğumsal sendromun parçası olabilir. Çarpık ayak olan bebeklerde çocuk ortopedisi ile ilgilenen bir ortopedist tarafından mutlaka kalça muayenesi de yapılmalıdır.
Çarpık ayak tedavisine olabilen en kısa sürede başlanmalıdır. Doğumdan saatler sonra başlanan düzeltici alçılamalar (Ponseti yöntemi) ile oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Alçılar ile ayak yavaş yavaş düzeltilir. Ayağın şekil bozukluğunun derecesine göre 5 ile 8 alçılama sonrası topuk bölgesinden ameliyat yapılır (Aşilotomi veya Aşiloplasti). Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ardından ayağa alçı uygulanır. 2 ay sonra alçı çıkarılır ve AFO veya Ponseti cihazı verilir. Ameliyat sonrası egzersiz yapılması başarının anahtarıdır.